ΤΩΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ...
rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΚΥΚΛΩΝΕΣ

Τι ονομάζουμε μεσογειακούς κυκλώνες;

Μπορεί στην καθημερινή ζωή η χρήση του όρου "κυκλώνα" να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους κυκλώνες στις τροπικές περιοχές αλλά στην μετεωρολογία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως κυκλώνες ακόμα και τα ισχυρά ή αλλιώς “βαθιά” χαμηλά βαρομετρικά. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει φυσικός ή μαθηματικός ορισμός του κυκλώνα αλλά φαινομενολογικά είναι ένας όρος που μπορεί να  χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει όλες τις ατμοσφαιρικές δίνες μεγάλης κλίμακας (διαμέτρου 500 χιλιομέτρων και άνω).

Ο όρος κυκλώνας μπορεί λοιπόν να είναι ένας αρκετά ευρύς ορισμός που μπορεί επιστημονικά να χρησιμοποιηθεί και για τα βαρομετρικά χαμηλά που δημιουργούνται στην περιοχή της Μεσογείου. Ένα παράδειγμα φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες. Η φωτογραφία αριστερά δείχνει τη δορυφορική λήψη φωτογραφίας του κυκλώνα “Κατρίνα” που χτύπησε τις ακτές των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2005 ενώ η φωτογραφία δεξιά δείχνει μία άλλη λήψη φωτογραφίας από δορυφόρο αλλά ενός βαρομετρικού χαμηλού (ή αλλιώς κυκλώνα) που σχηματίστηκε μεταξύ της Κρήτης και της Αφρικανικής ακτής τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η ομοιότητα μεταξύ των δύο κυκλώνων είναι εμφανής παρόλο που τα μεγέθη είναι εμφανώς διαφορετικά!

Ο τροπικός κυκλώνας  Κατρίνα την στιγμή που πλησιάζει τις ακτές των ΗΠΑ. (Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC)

Μεσογειακός κυκλώνας που δημιουργήθηκε πάνω από τη θάλασσα μεταξύ της Λιβύης και της Κρήτης. (Jeff Schmaltz, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC) 

Πως καταλαβαίνουμε την ύπαρξη ενός κυκλώνα σε έναν χάρτη καιρού;

Οι κυκλώνες της Μεσογείου ονομάζονται και “εξωτροπικοί” κυκλώνες καθώς δημιουργούνται στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, δηλαδή βόρεια των τροπικών και νότια των πολικών περιοχών. Πρόκειται λοιπόν για τα γνωστά σε όλους βαρομετρικά χαμηλά όπου στο κέντρο τους συναντάμε χαμηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, κάτι που απεικονίζεται στους μετεωρολογικούς χάρτες σαν ομόκεντροι κύκλοι του πεδίου της πίεσης. Για παράδειγμα δίνεται παρακάτω ένας χάρτη καιρού λίγο πριν τη λήψη της φωτογραφίας του Μεσογειακού κυκλώνα που είδαμε προηγουμένως.  Ο κυκλώνας φαίνεται να έχει αναπτυχθεί κοντά στις βόρειες ακτές της Αφρικής και νότια της Ιταλίας (στο κάτω μέρος του χάρτη). Στο χάρτη καιρού  ο κυκλώνας έχει ένα L (ή ένα Χ) κοντά στο κέντρο του, κάτι που υπονοεί την ύπαρξη ενός βαρομετρικού χαμηλού.

Μετεωρολογικός χάρτης που απεικονίζει την κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης. Τα “L” δείχνουν τα σημεία χαμηλότερης πίεσης. (στιγμιότυπο από χάρτη καιρού της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας)

Που και πότε εμφανίζονται οι μεσογειακοί κυκλώνες;

[Περισσότερα...]

Καταχωρήθηκε: χθές

Υψηλές θερμοκρασίες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Υψηλές θερμοκρασίες συγκριτικά με τα υπόλοιπα τμήματα της χώρας μας, καταγράφονται σε περιοχές της Κρήτης, αλλά και της Ανατολικής Ρόδου. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 23/10, καταγράφονται στις περιοχές: Χανιά 28.9 βαθμοί, Μοίρες Ηρακλείου, Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου 28.8 βαθμοί, Σητεία, Φαλάσαρνα Χανίων 28.3 βαθμοί και Λίνδος 28.2 βαθμοί Κελσίου.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 8 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Συνολικά ύψη βροχής το Σάββατο 22/10/2016

Ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 22/10/2016 κυρίως στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρας μας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, κατεγράφησαν στις περιοχές: Φλάμπουρα Πρεβέζης 99.4 mm, Βαρθολομιό Ηλείας 67 mm, Αμαλιάδα 66.2 mm, Ιωάννινα 54.8 mm, Πρέβεζα 54.2 mm, Γέφυρα Καλογήρου Άρτας 53.4 mm, Άρτα 52.8 mm, Λάππα Αχαΐας και Αγρίνιο 49.2 mm.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 11 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Κατολισθήσεις και πλημμύρες στην Πρέβεζα

Κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών προκάλεσαν οι ισχυρές βροχές που έπληξαν την Πρέβεζα κατά τις πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η Πυροσβεστική δέχτηκε περισσότερες από 40 κλήσεις για άντληση υδάτων κυρίως από υπόγεια σπιτιών στη Σαμψούντα, στο Κανάλι, στη Σινώπη, στον Ωρωπό, στον Αρχάγγελο και στην Πρέβεζα. Από την ισχυρή βροχή ζημιές υπέστησαν κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες. Συνεργεία του Δήμου Πρέβεζας καταγράφουν τις ζημίες που προκάλεσε η κακοκαιρία στην περιοχή.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 11 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Ζητήθηκε η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο Μεσολόγγι

Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του δήμου Μεσολογγίου απέστειλε η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), λόγω των καταστροφών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προβλήματα έχουν καταγραφεί στις βασικές υποδομές, σε κατοικίες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του δήμου και ιδιαίτερα στα δημοτικά διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις τοπικές κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών. «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας», ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Πλημμύρες και στην Άρτα

Πλημμύρες σε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες στην πεδιάδα της 'Αρτας προκάλεσε η δυνατή νεροποντή τα ξημερώματα. Οπως μεταδιδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην περιοχή, το νερό έχει σκεπάσει γέφυρες, αυλές, γήπεδα και χωράφια κοντά στον Αμβρακικό. Οι κάτοικοι καταλογίζουν ευθύνες για την κατάσταση στους αρμόδιους, οι οποίοι, όπως αναφέρουν, παρά την πρόβλεψη για έντονα καιρικά δεν έθεσαν σε λειτουργία τις τουρμπίνες του αντλιοστασίου στη Βίγλα, ώστε να παροχετευθούν τα νερά που εγκλωβίζονται στα χαμηλότερα σημεία της πεδιάδας.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Προβλήματα και στην Αττική από την έντονη βροχόπτωση

Προβλήματα και στην Αττική προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το μεσημέρι. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 100 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κατά βάση από υπόγεια, σε υπόγεια κυρίως, αλλά και για κοπές δένδρων που έπεσαν απο τον αέρα στην Αττική και ιδιαίτερα στο κεντρο της Αθήνας, τα βόρεια προάστια και το Ίλιον.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία στη δυτική Ελλάδα

Συνεχίζονται οι απαντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα στο Μεσολλόγι, το οποίο επλήγη, όπως και άλλες πόλεις της δυτικής Ελλάδας από την κακοκαιρία. Στην πόλη έχουν σταλεί ενισχύσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πατρών, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και γειτονικές κοινότητες. Πάντως αποκατάσταθηκε η βλάβη που προκλήθηκε από κεραυνό σε κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο Μεσολόγγι και τα νερά ήδη έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης, όπως μεταδίδει η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα onairnews.gr. Όπως εγινε γνωστό το μεσημέρι, προβλήματα δημιουργηθηκαν και στην Ηλεία, στις περιοχές της Βάρδας, της Γαστούνης, των Λεχαινών και της Ανδραβίδας. Λόγω της βροχόπτωσης, πλημμύρισαν δρόμοι και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί αν επλήγησαν καλλιέργειες. Στην Αχαΐα, λόγω της κακοκαιρίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο 19ο και στο 21ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας - Ζαρούχλας, διότι λόγω της βροχόπτωσης αποκολλήθηκαν βράχοι και έπεσαν στο οδόστρωμα. Στην Πάτρα η καταιγίδα, η οποία συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών και καταστήματα, ενώ η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 40 κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας σημειώθηκε ολιγόλεπτη διακοπή ρεύματος σε περιοχές της πόλης. Επίσης, την ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων από την Πυροσβεστική, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου, η υπηρεσία έως τώρα έχει πραγματοποιήσει 30 αντλήσεις υδάτων και 10 απομακρύνσεις ατόμων.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 18°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 18°C, 2 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 14°C, 3 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΑΡΓΟΣ: 16°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΡΤΑ: 17°C, 2 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΒΟΛΟΣ: 16°C, 1 μποφόρ NA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 18°C, 2 μποφόρ BA, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 21°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 16°C, 1 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 14°C, 1 μποφόρ BA, ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ ΚΑΒΑΛΑ: 15°C, 2 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 18°C, 2 μποφόρ B, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 16°C, 1 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 16°C, 3 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑ: 18°C, 2 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗ: 13°C, 1 μποφόρ N, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 17°C, 1 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΥΘΗΡΑ: 19°C, 3 μποφόρ BA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΩΣ: 18°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΜΙΑ: 17°C, 0 μποφόρ ΑΠΝΟΙΑ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΛΑΡΙΣΑ: 17°C, 1 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΛΗΜΝΟΣ: 16°C, 3 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 19°C, 2 μποφόρ BA, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 18°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 16°C, 2 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑΞΟΣ: 17°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΡΟΣ: 17°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΤΡΑ: 18°C, 0 μποφόρ ΑΠΝΟΙΑ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 12°C, 1 μποφόρ BA, ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 18°C, 2 μποφόρ Α, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΡΟΔΟΣ: 20°C, 3 μποφόρ Δ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΑΜΟΣ: 16°C, 3 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 18°C, 3 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΣΚΥΡΟΣ: 17°C, 3 μποφόρ B, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗ: 14°C, 2 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 9°C, 1 μποφόρ NA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 16°C, 2 μποφόρ Δ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΝΙΑ: 17°C, 1 μποφόρ Α, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 17°C, 2 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • ΡΟΔΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ METEONET
  Με το θερμόμετρο να δείχνει 25 βαθμούς το μεσημέρι κύλησε και η σημερινή μέρα. Σαν ένα μικρό καλοκαίρι. Δυστυχώς η ανομβρία συνεχίζεται.

  Καταχωρήθηκε πριν 3 ώρες
  ΒΟΥΛΑ ΚΑΣΣΑΝΗ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός METEONET
  Συννεφιά με την θερμοκρασία στους 16 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 11 ώρες
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Πολύδροσος Παρνασσού Βροχοπτώσεις METEONET
  Μέτριας εώς ισχυρής εντάσεως βροχοπτώσεις σημειώνονται στην περιοχή συνοδεία ηλεκτρικών φαινομένων με τον υετό εως την 11:00 στα 13,8mm και τον μηνιαίο στα 104,4mm

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός METEONET
  Ισχυρή βροχόπτωση με την θερμοκρασια στους 12 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός METEONET
  Ασθενής βροχή με την θερμοκρασία στους 13 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • UV map of Greece ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Γενική πρόγνωση καιρού για Δευτέρα 24-10-2016

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα τοπικών βροχών στα ανατολικά ηπειρωτικά και τη Βόρεια Κρήτη και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά περιμένουμε τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016. Παράλληλα, ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 15 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 10 έως 23 βαθμούς), 18 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 25 βαθμούς), 15 έως 22 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 19 έως 24 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις αρχικά μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο θυελλώδεις 8 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και αργότερα στο Κεντρικό Ιόνιο μέτριοι 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα βόρεια του νομού περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 8 ώρες
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
18°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Δευτέρα 24/10/2016
Ώρα: 03:00
16°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Χάρτης παραλιών Εργαλεία
ΜΕΘΩΝΗ 22:45 27 μg/m3
ΧΑΝΙΑ 22:50 22 μg/m3
Πατήστε εδώ για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης

ΠΑΞΟΙ 23:01 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΛΕΥΚΑΔΑ 23:00 ΙΣΧΥΡΗ ΒΡΟΧΗ
ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ 23:03 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΑΓ.ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΩΑΝ 23:02 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΔΩΔΩΝΗ 23:01 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΕΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 23:00 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΠΑΡΓΑ 23:00 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 23:00 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΖΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 22:59 ΨΙΧΑΛΕΣ
ΤΡΙΣΤΕΝΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 22:56 ΨΙΧΑΛΕΣ

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΜΕΤΣΟΒΟ 7°C
ΦΛΩΡΙΝΑ 9°C
ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ 10°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 10°C
ΦΙΛΙΠΠΟΙ 11°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 21°C
ΒΑΪ 21°C
ΓΑΖΙ 21°C
ΜΑΛΙΑ 21°C
ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ 21°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10/2016 Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 06-10/09/2016 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2016
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 10/2016 κλικ για δείτε: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 06-10/09/2016 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 09/2016
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2005: Ισχυρή καταιγίδα με 88 χιλιοστά βροχής στο Αγρίνιο.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 3 ώρες