rss twitter Επισκευτείτε την σελίδα μας στο facebook

Η Ουγγαρία η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικυρώνει τη συμφωνία του Παρ...

Η Ουγγαρία η πρώτη χώρα της ΕΕ που επικυρώνει τη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ψήφισε επίσημα την επικύρωση της συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2015 στο Παρίσι, καθιστώντας την Ουγγαρία την πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περνά εθνική νομοθεσία για να στηρίξει τη συμφωνία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, οι Ούγγροι νομοθέτες ψήφισαν ομόφωνα να εγκριθεί η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν εκπρόσωποι από 195 χώρες του κόσμου στο Παρίσι τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Γαλλία αναμένεται να γίνει το δεύτερο κράτος μέλος της ΕΕ που θα επικυρώσει τη συνθήκη, με την Γερουσία να ψηφίζει στις 8 Ιουνίου, ενώ η Κάτω Βουλή έχει ήδη περάσει το σχετικό νόμο. Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει ανεξαιρέτως να αποκτήσουν υποστήριξη από τα εθνικά τους κοινοβούλια, προτού οι Βρυξέλλες επικυρώσουν τη συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διεθνείς ειδικοί υποδέχτηκαν την πρόωρη έγκριση με έκπληξη, καθώς η Ουγγαρία ιστορικά τάσσεται με την Πολωνία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τον άνθρακα στην Ευρώπη, και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, τηρώντας σκληρότερη περιβαλλοντική πολιτική από ό,τι η ΕΕ. Συνολικά, 55 χώρες που είναι υπεύθυνες για το 55% των παγκόσμιων εκπομπών πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία πριν ξεκινήσει να ισχύει. Η Ουγγαρία είχε επίσης επικυρώσει την επέκταση 2013-2020 του Πρωτοκόλλου του Κιότο, της τελευταίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα. Η περίπτωση της Ελλάδας Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί και αυτή να μειώσει τις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2030, αλλά στα μέσα του προηγούμενου έτους, η κυβέρνηση συνέχισε την αδειοδοτική διαδικασία για την πέμπτη μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, όπου συνεχίζει να λειτουργεί η «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ», η πιο «βρώμικη» περιβαλλοντικά μονάδα λιγνίτη της. Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις εκκλήσεις από οργανώσεις όπως η Greenpeace και η WWF, η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε απόλυτες ποσότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και επίσης κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ για τις εκπομπές κατά κεφαλήν, μαζί με την Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κοσμισιόν. Οι μονάδες λιγνίτη μάλιστα είναι υπεύθυνες για το 35% των εκπομπών της χώρας, με την οικονομική κρίση να έχει επιβραδύνει τα όποια σχέδια για τη σταδιακή τους κατάργηση.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 18 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Διαφανές ξύλο, ισχυρότερο από γυαλί, για κατασκευή βιοδιασπώμενων...

Διαφανές ξύλο, ισχυρότερο από γυαλί, για κατασκευή βιοδιασπώμενων φωτοβολταϊκών

Πριν από δύο μήνες, Σουηδοί ερευνητές κατάφεραν να κατασκευάσουν διαφανές ξύλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βιοδιασπώμενων ηλιακών συλλεκτών. Τώρα, μία ομάδα Αμερικανών ερευνητών ανακάλυψε έναν εύκολο τρόπο ώστε το ανανεώσιμο υλικό να καταστεί ισχυρότερο από το γυαλί. Το μόνο που απαιτείται είναι μία επικάλυψη από εποξική ρητίνη, γεγονός που καθιστά το διαφανές ξύλο όχι μόνο πιο ισχυρό, αλλά επίσης καλύτερο μονωτικό, ενώ του επιτρέπει να διατηρήσει τη δυνατότητα να βιοδιασπάται. Όπως η σουηδική ομάδα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ έβρασαν πρώτα κομμάτια ξύλου για δύο ώρες σε ένα μείγμα νερού, υδροξειδίου του νατρίου και άλλες χημικές ουσίες. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τη λιγνίνη από το ξύλο, ένα συστατικό που υπάρχει στα κυτταρικά τοιχώματα του ξύλου και του φλοιού, το οποίο τους προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα. Η σουηδική ομάδα αρχικά είχε επικαλύψει το διαφανές ξύλο με ένα πολυμερές, ώστε να του προσδώσει πάλι κάποια από την αντοχή του. Κατά την ανάλυση των ιδιοτήτων του διαφανούς ξύλου με την επικάλυψη εποξικής ρητίνης, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η δομή του υλικού διατηρείται, συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών καναλιών που μεταφέρουν το νερό μέσα στο δέντρο. Τα κανάλια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μεταφέρουν φως και να εφαρμοστούν σε ηλιακούς συλλέκτες με βάση το ξύλο. Στα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έως και το 90% του φωτός διαπερνούσε το επεξεργασμένο ξύλο. Σε ένα ηλιακό πάνελ, τα κανάλια αυτά θα είναι σε θέση να διοχετεύουν αποτελεσματικά το φως στο κομμάτι που το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Μεταξύ άλλων πιθανών εφαρμογών, οι ερευνητές οραματίζονται παράθυρα που θα διασκορπίζουν το φως που διέρχεται μέσω αυτών, ώστε να μη φαίνεται σε εξωτερικού παρατηρητές τι συμβαίνει εντός του σπιτιού. Όντας εξαιρετικά ελαφρύ και φθηνό, το υλικό μπορεί επίσης να βρει διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά πρώτα η παραγωγή του πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να κατασκευάζονται μεγαλύτερα κομμάτια.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 18 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία την Τρίτη

Πάνω από τους 30 βαθμούς ανήλθε η θερμοκρασία και την Τρίτη 24/5/2016. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 30.7 βαθμούς στο Άργος, στους 30.4 στη Σπάρτη και στους 30 βαθμούς στην Αυλίδα και στους Άγιους Πάντες Χανίων.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θαλασσινό νερό

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Οσάκα της Ιαπωνίας έκαναν πραγματικότητα την παραγωγή ενέργειας από θαλασσινό νερό. Μέσα από μια σειρά μοναδικών χημικών αντιδράσεων, μπορούν να συλλέγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) από το θαλασσινό νερό, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική λύση αντί των ορυκτών καυσίμων, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά την τεχνολογία, καθώς τα συστήματα ηλιακής ενέργειας δεν είναι τόσο αξιόπιστα τη νύχτα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα με τη χρήση υδρογόνου για την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας, με τη μορφή χημικής ενέργειας. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρα καυσίμου να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια όλες τις ώρες της ημέρας. Ωστόσο το υδρογόνο πρέπει να συμπιέζεται ή να ψύχεται σε υγρή κατάσταση ώστε να αποθηκεύεται αποτελεσματικά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο για να εξάγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου από το θαλασσινό νερό χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Η ένωση έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με το υδρογόνο, καθώς μπορεί να αποθηκεύεται πιο απλά και με ασφάλεια. Η επιστημονική ομάδα ανέπτυξε ένα νέο φωτοηλεκτροχημικό κύτταρο, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα ηλιακό κύτταρο που παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου. Όταν το ηλιακό φως φωτίζει τον φωτοκαταλύτη, αυτός απορροφά φωτόνια και χρησιμοποιεί την ενέργεια για τις χημικές αντιδράσεις της οξείδωσης του θαλασσινού νερού και της μείωσης του οξυγόνου, που τελικά παράγουν το υπεροξείδιο. Ωστόσο η νέα μέθοδος δεν προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση. Οι νέες κυψέλες καυσίμου δεν είναι ακόμη τόσο αποτελεσματικές όσο τα συμβατικά ηλιακά κύτταρα, και οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη μιας μεθόδου για την παραγωγή μεγάλης κλίμακας αλλά χαμηλού κόστους.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» της Αφρικής θα καταπολεμήσει τη φτώχει...

Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» της Αφρικής θα καταπολεμήσει τη φτώχεια μαζί με την ερημοποίηση

Καθώς η έρημος Σαχάρα επεκτείνεται σταθερά σε καλλιεργήσιμα εδάφη, οι αφρικανικές αρχές προτείνουν μια τολμηρή λύση που θα μπορούσε να ωφελήσει την τοπική οικολογία αλλά και την οικονομία. Η ιδέα αφορά την αναδάσωση του Σαχέλ, μιας μεταβατικής έκτασης μεταξύ της Σαχάρα και τη σαβάνας, ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο «πράσινο» τείχος που θα εκτείνεται σε 11 χώρες, από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία ως την Ερυθραία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί. Παρά το γεγονός ότι η κύρια λειτουργία του θα είναι η προστασία κατά της ερημοποίησης, το πράσινο τείχος θα έχει και άλλα σημαντικά οφέλη. «Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος έχει αντικείμενο τη βιώσιμη, κλιματικά έξυπνη ανάπτυξη, σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε ο ‘Ελβις Πολ Τάνγκαμ, Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για την Πρωτοβουλία του Μεγάλου Πράσινου Τείχους της Σαχάρα και του Σαχέλ. Περίπου το 40 τοις εκατό των αφρικανικών εδαφών βρίσκεται σε κίνδυνο ερημοποίησης. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και τα δύο τρίτα καλλιεργήσιμης γης μπορούν να καταστραφούν έως το 2025 αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις. Μια τέτοια δραστική μείωση της καλλιεργήσιμης γης, σε μια ήπειρο της οποίας ο πληθυσμός θα διπλασιαστεί έως το 2050, θα ήταν καταστροφική. Η αφρικανική ήπειρος συνεχίζει να υποφέρει από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ συγκεκριμένα η ανατολική Αφρική έχει πληχθεί από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών. Το τείχος θα ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των κρατών, και θα διευκολύνει την κοινή δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, οραματίζονται οι εμπνευστές του. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια, περίπου το 15 τοις εκατό του Τείχους έχει φυτευτεί, με ιδιαίτερη επιτυχία στη Σενεγάλη. «Στη Σενεγάλη έχουν φυτευτεί περισσότερα από 66.700 στρέμματα με δέντρα που δεν χρειάζονται πότισμα. Πολλά ζώα που είχαν εξαφανιστεί από αυτές τις περιοχές επανεμφανίζονται. Ζώα όπως αντιλόπες, λαγοί και πτηνά που δεν είχαν θεαθεί τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο Τάνγκαμ. Το Τείχος θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του εξτρεμισμού. Πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγαν στο Μπόκο Χαράμ εργάζονται τώρα στις ομάδες πυρόσβεσης ή στη φύτευση των δέντρων, σύμφωνα με τον Τάνγκαμ. «Παραμένουν στις κοινότητές τους, επειδή έχουν μια πηγή εισοδήματος και προσθέτουν αξία στη ζωή τους», πρόσθεσε. Το έργο έχει προσελκύσει χρηματοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ωστόσο κάθε μία από αυτές τις αφρικανικές χώρες έχει αναπτύξει εθνικά σχέδια δράσης, με αποτέλεσμα οι τοπικές κοινότητες να ταυτίζονται περισσότερο με το έργο.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

Ξεπέρασε τους 30 βαθμούς ο υδράργυρος τη Δευτέρα 23/5

Αισθητή άνοδο σημείωσε η θερμοκρασία τη Δευτέρα 23/5/2016, ξεπερνώντας κατά τόπους τους 30 βαθμούς. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η μέγιστη θερμοκρασία έφτασε τους 31.1 βαθμούς στο Κρανίδι Αργολίδας, στους 31 στη Λάρισα, στους 30.2 στην Καρδίτσα και στους 30.1 βαθμούς στη Μακρακώμη Φθιώτιδας.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

Σκωτία: Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο θα αρχίσει ν...

Σκωτία: Το μεγαλύτερο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο θα αρχίσει να λειτουργεί το 2017

Η νορβηγική εταιρεία Στάτοϊλ κατασκευάζει το μεγαλύτερο υπεράκτιο πλωτό αιολικό πάρκο του κόσμου στα ανοιχτά της Σκωτίας. Το έργο, με την ονομασία Αιολικό Πάρκο Σκωτίας Hywind, θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας από το 2017 και θα διαθέτει πέντε ανεμογεννήτριες που θα παράγουν έξι μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας η κάθε μία. Η νορβηγική εταιρεία έχει αναπτύξει μία διαφορετική τεχνολογία κατασκευής ανεμογεννητριών ώστε να είναι ανθεκτικές ακόμα και στις ιδιαίτερα θυελλώδεις συνθήκες που επικρατούν στους ωκεανούς. Η εταιρεία δραστηριοποιούταν στη βιομηχανία πετρελαίου προτού μεταβεί στην αιολική ενέργεια, και βάσισε την προσέγγισή της στο σχεδιασμό των ανεμογεννητριών πάνω στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Οι ανεμογεννήτριες Hywind είναι πρακτικά κύλινδροι χάλυβα που σταθεροποιούνται με σκυρόστρωμα και συνδέονται στον πυθμένα του ωκεανού, γεγονός που τις καθιστά πιο οικονομικές από τις παραδοσιακές υπεράκτιες ανεμογεννήτριες. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη αυτού του έργου στη Σκωτία, σε μια περιοχή με τεράστιο αιολικό δυναμικό και χρήσιμη εμπειρία από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο διευθυντής του έργου Λέιφ Ντελπ. «Μέσα από τη σκληρή δουλειά της βιομηχανίας και την υποστήριξη από τις κυβερνητικές πολιτικές, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκωτία αποκτούν θέση στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ως ανταγωνιστική νέα πηγή ενέργειας», πρόσθεσε. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, με πάνω από το 90% των σχετικών έργων παγκοσμίως να βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει επίσης να αναπτύσσονται σε αυτόν τον τομέα, με πάνω από 40 έργα σε ολόκληρο τον κόσμο να βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής ή σχεδιασμού.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε 2 μέρες πριν - Αρχείο ειδήσεων

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 26°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 28°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 20°C, 1 μποφόρ Δ, ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΡΓΟΣ: 29°C, 2 μποφόρ BA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΡΤΑ: 25°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΒΟΛΟΣ: 29°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 24°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 25°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 28°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 24°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΒΑΛΑ: 26°C, 3 μποφόρ N, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 28°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 30°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 26°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ: 24°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΖΑΝΗ: 24°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 26°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΥΘΗΡΑ: 24°C, 3 μποφόρ ΝΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΩΣ: 23°C, 5 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΑΜΙΑ: 28°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΡΙΣΑ: 29°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΗΜΝΟΣ: 25°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 26°C, 3 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 24°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 26°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΝΑΞΟΣ: 25°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΡΟΣ: 25°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΑΤΡΑ: 23°C, 2 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 23°C, 6 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 24°C, 2 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΡΟΔΟΣ: 25°C, 5 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΜΟΣ: 24°C, 3 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 25°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΚΥΡΟΣ: 23°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΤΡΙΠΟΛΗ: 25°C, 5 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΦΛΩΡΙΝΑ: 23°C, 5 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 28°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΑΝΙΑ: 25°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΙΟΣ: 25°C, 4 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 22 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 50 λεπτά
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ METEONET
  Η καλοκαιρία συνεχίζει στην πόλη του λαυρίου,με καθαρή ατμόσφαιρα και αρκετή ηλιοφάνεια, οι άνεμοι πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 19,3 βαθμούς με την υγρασία στο 59%

  Καταχωρήθηκε πριν 2 ώρες
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 22 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 23 ώρες
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΔΥΤΙΚΟΙ ΑΝΕΜΟΙ METEONET
  Αρκετά καλές οι καιρικές συνθήκες και σήμερα στην πόλη του λαυρίου,με τους ανέμους να πνέουν απο δυτικές διευθύνσεις μέτριοι, η θερμοκρασία στους 18,2 βαθμούς με την υγρασία στο 63%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αραιή συννεφιά με την θερμοκρασία στους 18 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • UV map of Greece ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΔΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΗΠΕΙΡΟΣ- ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ - ΑΝΑΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΕΣΠΩΝ ΒΟΡΕΙΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ
Γενική πρόγνωση καιρού για Πέμπτη 26-5-2016

Καλό και ζεστό καιρό περιμένουμε την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016 στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη όπου θα επικρατήσει συννεφιά και θα εκδηλωθούν βροχές ή καταιγίδες. Μάλιστα τα φαινόμενα στη Θράκη ενδέχεται να είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Παράλληλα, τις θερμές ώρες της ημέρας στα ορεινά ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 12 έως 30 στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, από 12 έως 27 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 10 έως 32 στην Κεντρική Ελλάδα, από 15 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 15 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά στο Θερμαϊκό, στις Σποράδες και στις Βόρειες Κυκλάδες ισχυροί 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Μέτριοι έως ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο, ενισχυόμενοι τοπικά στα νότια πελάγη σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται να επικρατήσει πολύ καλός και διαυγής καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 28 βαθμούς Κελσίου.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 18 ώρες
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
28°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Πέμπτη 26/05/2016
Ώρα: 15:00
28°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Χάρτης παραλιών Εργαλεία
ΜΕΘΩΝΗ 09:30 17 μg/m3
ΧΑΝΙΑ 09:35 30 μg/m3
Πατήστε εδώ για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 18°C
ΦΕΡΕΣ 18°C
ΚΗΠΟΙ ΕΒΡΟΥ 19°C
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20°C
ΑΜΟΡΓΟΣ 20°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ 30°C
ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ 30°C
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 30°C
ΜΕΓΑΡΑ 30°C
ΦΑΡΣΑΛΑ 30°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 05/2016 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2016 Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 16-17/01/2016
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 05/2016 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2016 κλικ για δείτε: Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 16-17/01/2016
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2005: Ισχυρές καταιγίδες στην Κρήτη, με έναν νεκρό από υπερχείλιση χειμάρρου. 2007: Εξι εκδρομείς πνίγηκαν από υπερχείλιση του ποταμού Λούσιου, λόγω ισχυρών καταιγίδων στην περιοχή.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 58 λεπτά