rss twitter Επισκεφθείτε την σελίδα μας στο facebook Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube μας

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας

Η 23η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας. Για τη φετινή χρονιά, το θέμα που επέλεξε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει τίτλο: "Κατανοώντας τα νέφη". Το παρακάτω βίντεο είναι ενα σύντομο αφιέρωμα τoυ meteo.gr στα νέφη που ομορφαίνουν τον ουράνιο θόλο (επιμέλεια βίντεο: Γ. Γκουρνέλος, Κ. Λαγουβάρδος).

Ακολουθεί ένα σύντομο κείμενο για την Ημέρα και όμορφες φωτογραφίες νεφών (κείμενο & φωτογραφίες: Μανώλης Θράβαλος)

Όπως μας πληροφορεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) με αφορμή τη σημερινή ημέρα, τα νέφη αποτελούν μία από τις πιο αβέβαιες μεταβλητές στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής. Για να καταλήξουμε σε ασφαλείς εκτιμήσεις για το κλιματικό μέλλον του πλανήτη μας, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους τα σύννεφα επηρεάζουν το κλίμα, καθώς επίσης και το πώς ένα μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει την ανάπτυξη των νεφών.

Επιπλέον, ο ρόλος που έχουν τα σύννεφα στον κύκλο του νερού και κατ'επέκταση στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κατανομής των υδάτινων πόρων είναι ολοφάνερα καθοριστικός. Η μελέτη των νεφών θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόησή τους, κάτι που μελλοντικά ίσως μας επιτρέψει και τον έλεγχό τους. Με μία τέτοια τεχνογνωσία, φαινόμενα παρατεταμένης ξηρασίας και λιμού, όπως της Ανατολικής Αφρικής και της Καλιφόρνια, θα μπορούσαν κάποτε να εκλείψουν. Από τα παραπάνω κατανοεί κανείς την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος από τον WMO για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 2017.

Από μία λίγο πιο ανάλαφρη σκοπιά, η WorldMetDay μας δίνει την ευκαιρία να γιορτάσουμε την εγγενή ομορφιά των νεφών, που έχει εμπνεύσει αναρίθμητους καλλιτέχνες, ποιητές, μουσικούς και φωτογράφους ανά τους αιώνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδυάσει τα σύννεφα με μελαγχολική διάθεση και τον καθαρό γαλάζιο ουρανό με ευχάριστα συναισθήματα. Η αλήθεια είναι ότι είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς την ομορφιά των νεφών, μιας και πρόκειται για ένα τόσο κοινότοπο και καθημερινό θέαμα. Αν αφιερώσει όμως κανείς χρόνο στην παρατήρησή τους, θα αντιληφθεί ότι τα σύννεφα αποτελούν την πιο πολυποίκιλη και ποιητική όψη της φύσης. Παρατηρήστε, λοιπόν, την εφήμερη ουράνια ομορφιά και μοιραστείτε στη συνέχεια μαζί μας τις φωτογραφίες σας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέφη δίνονται εδώ.

Άνοιγμα του άρθρου.
Καταχωρήθηκε: χθές

Δώδεκα νέα είδη σύννεφων προστίθενται στον Διεθνή Άτλαντα Νεφών

Δώδεκα νέα είδη σύννεφων έρχονται να προστεθούν στο Διεθνή 'Ατλαντα Νεφών του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. Πρόκειται για σχετικά σπάνια νέφη, που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Ο 'Ατλαντας, που ξεκίνησε το 1896, αποτελεί το παγκόσμιο εργαλείο αναφοράς για την παρατήρηση και ταυτοποίηση των διαφόρων νεφών. Για τελευταία φορά είχε αναθεωρηθεί το 1987. Τώρα, για πρώτη φορά υπάρχει μια νέα ψηφιακή έκδοση του 'Ατλαντα, η οποία περιέχει τα 12 νέα είδη σύννεφων, μεταξύ των οποίων το νέφος «ασπέριτας» (asperitas) που μοιάζει με κύμα και για πρώτη φορά είχε εντοπισθεί το 2006 πάνω από την Αϊόβα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC. Ο ψηφιακός 'Ατλας περιέχει και άλλα νέα νέφη ή χαρακτηριστικά νεφών με λατινικά ονόματα όπως cavum (νέφος με ουρά), murus (μοιάζει με τείχος), volutus (σαν οριζόντιος σωλήνας), fluctus, flammagenitus (νέφη από πυρκαγιές), αλλά και τα νέφη (contrails) που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα. Η νέα τεχνολογία και η δυνατότητα των πολιτών να τραβάνε φωτογραφίες αμέσως με τα κινητά τους, έχει πολλαπλασιάσει τον εντοπισμό νέων νεφών τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο 'Ατλας θα εμπλουτισθεί κι άλλο στο μέλλον. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν είναι πάντα σίγουροι τι αποτελεί νέφος και τι όχι.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Γερμανία: Ορυχείο άνθρακα μετατρέπεται σε «αποθήκη» ανανεώσιμων π...

Γερμανία: Ορυχείο άνθρακα μετατρέπεται σε «αποθήκη» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ένα γερμανικό ανθρακωρυχείο πρόκειται να μετατραπεί σε μια τεράστια «μπαταρία» για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το ορυχείο λιθάνθρακα Πρόσπερ-Χάνιελ στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας παράγει ενέργεια με καύση άνθρακα στην γερμανική βιομηχανία από τότε που άνοιξε το 1974, αλλά σύντομα θα μετατραπεί σε μία υδροηλεκτρική δεξαμενή 200 μεγαβάτ. Όταν ολοκληρωθεί η μετατροπή, το ορυχείο βάθους 60 μέτρων, που έχει οριστεί να κλείσει το 2018, θα λειτουργεί ουσιαστικά σαν μία γιγάντια μπαταρία που μπορεί να αποθηκεύσει αρκετή ενέργεια για 400.000 σπίτια. Αυτή η γιγάντια μπαταρία αποθηκεύει ενέργεια με τη συνεχή άντληση νερού ανάμεσα σε δύο θαλάμους, που συνδέονται μέσω σωλήνων με γεννήτριες. Κατά τις περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η ισχύς παράγεται από την απελευθέρωση του αποθηκευμένου νερού από τον άνω θάλαμο διαμέσου των στροβίλων και εντός του κατώτερου θαλάμου. Όταν η ζήτηση μειώνεται, οι αντλίες ξαναγεμίζουν τον άνω θάλαμο χρησιμοποιώντας το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που διατίθεται από το δίκτυο. Μονάδες όπως αυτή τείνουν να έχουν μια τεράστια απόδοση της τάξης περίπου του 80%, ενώ εξισορροπούν επίσης την υπερφόρτωση ενός μεγαλύτερου συστήματος ισχύος. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η κίνηση έχει διπλό όφελος, δεδομένου ότι δεν παρέχει μόνο μια δυνατότητα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά θα δώσει επίσης μια ώθηση στην τοπική οικονομία, παρέχοντας θέσεις εργασίας για πολλούς από τους ανθρακωρύχους που θα χάσουν τη δουλειά τους, όταν το ορυχείο άνθρακα κλείσει το επόμενο έτος.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Σε υψηλά επίπεδα οι θερμοκρασίες και την Πέμτπη

Σε σχετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκαν οι θερμοκρασίες και την Πέμτπη 23/03/2017. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες καταγράφηκαν στο Αιτωλικό (25.7 C), στην Κόνιτσα (25.3 C), στην Άρτα (25.1 C), στη Γαβαλού και στα Ιωάννινα (24.9 C), στις Σέρρες (24.8 C), στο Αγρίνιο και στην Τύρια Ιωαννίνων (24.7 C) και στο Μικρόκαμπο Δράμας (24.6 C).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε πριν 4 ώρες - Αρχείο ειδήσεων

Οι βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από βλαβερές ...

Οι βιταμίνες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η χορήγηση βιταμινών πριν από το ταξίδι σε μια πόλη με σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προστατεύσει το DNA από κληρονομικές βλάβες που προκαλούνται με την εισπνοή μικροσωματιδίων, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζια Ζονγκ του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, διαπίστωσε ότι ένας συνδυασμός τριών βιταμινών Β, του φυλλικού οξέως, της Β6 και της Β12, μπορεί να ενισχύσει τον μηχανισμό αυτοάμυνας των μορίων του γονιδιώματος, τα οποία είναι επιρρεπή σε μετάλλαξη όταν εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων PM2.5 (επιβλαβή αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο έως 2,5 μικρόμετρα). Οι βιταμίνες βοηθούν τους υγιείς ενήλικες να αντιμετωπίσουν φλεγμονές και άλλα συμπτώματα της βραχυπρόθεσμης έκθεσης στη ρύπανση, ειδικά αν προέρχονται από μια περιοχή χαμηλής ρύπανσης. Με την έρευνα σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να συστήσουν τις κατάλληλες δόσεις πριν από το ταξίδι, αλλά συνιστούν τροφές πιο πλούσιες σε βιταμίνη Β από το συνηθισμένο. Τα πράσινα λαχανικά και τα φασόλια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ (γνωστό και ως φολικό οξύ), τα ψάρια και το βόειο συκώτι σε Β6, ενώ η Β12 μπορεί να βρεθεί σε ψάρια, κρέας, αυγά και γάλα. Ωστόσο, οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλά επίπεδα PM2.5, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τη λήψη συμπληρωμάτων, σύμφωνα με την Ζονγκ, πάντα με τη σύσταση ιατρού. Σε αντίθεση με τις περισσότερες προηγούμενες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησαν σε ζώα ή σε καλλιέργεια κυττάρων, η ερευνητική ομάδα της Ζονγκ μελέτησε 10 εθελοντές σε ένα πείραμα στο Τορόντο του Καναδά. Οι εθελοντές ήταν όλοι υγιείς μη καπνιστές διαφόρων εθνικών προελεύσεων και ηλικίας μεταξύ 18 και 60. Η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να δυσχεράνουν την προσαρμοστική ικανότητα ενός γονιδίου, εισάγοντας λάθη στην αντιγραφή των γονιδίων που μπορούν να προκαλέσουν απροσδόκητες μεταλλάξεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β για τέσσερις εβδομάδες, μείωσε τις βλάβες που προκαλούνται από την έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5 κατά 28% έως 76%. Αυτό υποδηλώνει ότι τα χάπια βιταμίνης όχι μόνο ενήργησαν ως προληπτικό, αλλά ήταν επίσης σε θέση να επισκευάσουν μερικές από τις γενετικές βλάβες που προκαλεί η έκθεση σε υψηλά επίπεδα PM2.5. Περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου το μέσο ετήσιο επίπεδο PM2.5 είναι υψηλότερο από το όριο ασφαλείας που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τα συμπτώματα της έκθεσης σε νέφος περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, ζάλη, πονοκεφάλους και καρδιακές παθήσεις, ενώ πολυάριθμες μελέτες συνδέουν τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με δεκαπλάσια αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας. Τα PM2.5 μπορούν επίσης να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και να ευνοήσουν την πρόωρη εμφάνιση νευρολογικών ασθενειών.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας μπ...

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας μπορούν να μειωθούν κατά 70% ως το 2050

Ο τομέας της ενέργειας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% ως το 2050 και να τις καταργήσει εντελώς μέχρι το 2060, σύμφωνα με νέα έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA). Η μείωση αυτή θα γίνει δυνατή μέσω της επένδυσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία με τη σειρά της θα έχει ως αποτέλεσμα ανάπτυξη και πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα θα πρέπει να αυξηθεί από το 15% το 2015 στο 65% το 2050, αναφέρει η έκθεση. Αυτό θα γίνει εφικτό μόνο μέσω επιπλέον ενεργειακών επενδύσεων ύψους 29 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2050. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 0,4% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Εξάλλου, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι επενδύσεις αυτές, σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη, θα δώσουν ώθηση στις αγορές και θα ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,8% ως το 2050. Συνολικά εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε άλλες βιομηχανίες. Περαιτέρω θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, αν η μετάβαση δεν γίνει με σωστή διαχείριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το 2015 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συνδέονται με τον τομέα της ενέργειας ανήλθαν στους 32 γιγατόνους. Οι εκπομπές αυτές θα πρέπει να μειωθούν στους 9,5 γιγατόνους το 2050 ώστε να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε λιγότερους από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, καταλήγει η έκθεση.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Έβρεξε στην Κρήτη

Λίγες τοπικές βροχές εκδηλώθηκαν την Τετάρτη 22/03/2017 στα νοτιότερα τμήματα της χώρας, με τα σημαντικότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής κατεγράφησαν στις περιοχές: Τζερμιάδων 10.6 mm, Ανώγεια 7.8 mm, Σαμαριά 7.6 mm, Σφακιά και Φουρφουράς Ρεθύμνου 6.6 mm, Άγιοι Πάντες Χανίων 6.4 mm, Ασκύφου Χανίνω και Φινοκαλιά Λασιθίου 6 mm.
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

Οι μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης 22/03/2017

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης 22/03/2017 καταγράφηκαν στα Γιαννιτσά (25.2 C), στα Ιωάννινα (24.7 C), στην Κόνιτσα (24.2 C), στο Αιτωλικόκαι στην Τύρια Ιωαννίνων (24.1 C), στην Κερκίνη Σερρών (24 C), στα Πατήσια (23.8 C), στην Κοίμηση Σερρών και στο Λαγκαδά (23.5 C), στην Άρτα, στην Καρδίτσα και στις Σέρρες (23.3 C), στην Βέροια, στο Μόλυβο Λέσβου και στο Παρανέστι Δράμας (23.2 C) και στην Ελευσίνα (23.1 C).
ΠΗΓΗ
Kαταχωρήθηκε χθές - Αρχείο ειδήσεων

 • ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ: 15°C, 4 μποφόρ Δ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΘΗΝΑ - ΚΕΝΤΡΟ: 14°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ: 10°C, 3 μποφόρ BA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΑΡΓΟΣ: 11°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΑΡΤΑ: 12°C, 2 μποφόρ Α, ΚΑΘΑΡΟΣ ΒΟΛΟΣ: 11°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 14°C, 2 μποφόρ BA, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: 13°C, 3 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 14°C, 1 μποφόρ Α, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ: 11°C, 2 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΒΑΛΑ: 11°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: 12°C, 2 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ: 13°C, 1 μποφόρ ΒΔ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΑ - ΤΖΙΑ: 13°C, 4 μποφόρ B, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ: 15°C, 2 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΚΟΖΑΝΗ: 9°C, 0 μποφόρ ΑΠΝΟΙΑ, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 12°C, 2 μποφόρ Δ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΥΘΗΡΑ: 13°C, 4 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΩΣ: 14°C, 2 μποφόρ Α, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΛΑΜΙΑ: 12°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑ: 11°C, 1 μποφόρ N, ΚΑΘΑΡΟΣ ΛΗΜΝΟΣ: 10°C, 5 μποφόρ BA, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: 13°C, 4 μποφόρ Α, ΚΑΘΑΡΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ: 14°C, 6 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ: 13°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΝΑΞΟΣ: 13°C, 5 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΡΟΣ: 14°C, 5 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΠΑΤΡΑ: 13°C, 2 μποφόρ Α, ΚΑΘΑΡΟΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: 10°C, 2 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟ: 15°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ ΡΟΔΟΣ: 16°C, 2 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΜΟΣ: 14°C, 3 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: 15°C, 4 μποφόρ B, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΚΥΡΟΣ: 12°C, 4 μποφόρ B, ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΡΙΠΟΛΗ: 9°C, 3 μποφόρ BA, ΚΑΘΑΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑ: 9°C, 1 μποφόρ NA, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΑ: 12°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ ΧΑΝΙΑ: 14°C, 2 μποφόρ ΒΔ, ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΧΙΟΣ: 14°C, 2 μποφόρ B, ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ Χάρτες επικράτειας για όλες τις ώρες πρόγνωσης
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Αττικής
 • Παρατηρήσεις καιρού από τους σταθμούς Κεντρικής Ελλάδος
 • Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία τώρα στους 16 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε πριν 19 ώρες
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΘΡΙΟΣ METEONET
  Αίθριος ο καιρός στην πόλη του λαυρίου,με τους ανέμους να πνέουν απο βόρειες διευθύνσεις μέτριοι,η θερμοκρασία στους 14 βαθμούς ενω η υγρασία στο 59%

  Καταχωρήθηκε πριν 20 ώρες
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  ΛΑΥΡΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΝΕΦΕΛΩΔΗΣ METEONET
  Συννεφιασμένος καιρός αυτή την ωρα στην πόλη του λαυρίου,καθώς και περιορισμένη ορατότητα,με τους ανέμους να πνέουν ασθενείς ,η θερμοκρασία στους 13 βαθμούς ενω η υγρασία στου 93%

  Καταχωρήθηκε χθές
  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία τώρα στους 21 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 2 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

  Κολινδρός Πιερίας METEONET
  Αίθριος καιρός με την θερμοκρασία στους 22 βαθμούς.

  Καταχωρήθηκε 3 μέρες πριν
  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
  ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

 • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΒΕΛΟΥΧΙ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑ ΚΑΪΜΑΚΤΣΑΛΑΝ 3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ ΣΕΛΙ ΛΑΪΛΙΑΣ ΦΑΛΑΚΡΟ ΠΗΛΙΟ ΜΑΙΝΑΛΟ
Γενική πρόγνωση καιρού για Παρασκευή 24-3-2017

Πολύ καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη τη χώρα, με λίγες τοπικές νεφώσεις, περιμένουμε την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Παράλληλα, οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, κυρίως στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 5 έως 22 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 6 έως 23 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 5 έως 22, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 24 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου 8 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι με ίδιες εντάσεις. Ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι δυτικοί βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, και στο Νότιο Ευβοϊκό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς.

ΦΩΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ: SpellCast Feeds logo
Καταχωρήθηκε: πριν 13 ώρες
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 - ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Ενημέρωση
ΑΡΘΡΑ
Συμβουλές αντιμετώπισης κεραυνών, το φαινόμενο της ομίχλης, οδηγίες προστασίας από τον ήλιο κ.α.
ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΝΕΦΩΝ
Φωτογραφικός άτλαντας και περιγραφή όλων των τύπων νεφών
ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Μηνιαία μετεωρολογικά δελτία, αναφορές μεγίστων και ελαχίστων θερμοκρασιών, κλιματικά δεδομένα για πόλεις της Ελλάδας κ.α.
ΚΑΙΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Το meteo.gr κατέγραψε τα έντονα καιρικά επεισόδια που επηρέασαν την χώρα μας από το 2001 και μετά.
ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ
Θησαυρός μετεωρολογικών όρων, όπως βαρομετρικό χαμηλό, αντικυκλώνας, αεροχείμαρρος κ.α.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ
Υπολογισμός ανατολής, δύσης και διάρκειας ημέρας, μετατροπέας ανέμου και Θερμοκρασίας
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζουμε θέματα γενικότερης αστρονομίας αλλά και κάποια θέματα που σχετίζονται με τον καιρό στους πλανήτες.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ
Επιλογή σημείου πρόγνωσης με γεωγραφικές συντεταγμένες.
14°
φωτορεαλιστική πρόγνωση για: σήμερα
Παρασκευή 24/03/2017
Ώρα: 08:00
14°
Χάρτης METEONET Χάρτης UV
Ιστιοπλοϊκοί χάρτες Πρόγνωση Ύψους Κύματος
Χάρτης Κεραυνών Κάμερες Πεντέλης
Χάρτης Αττικής Χάρτης Ευρώπης
Χάρτης παραλιών Εργαλεία
ΠΙΣΤΕΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ »»
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ανοιχτές Από
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 5 12
ΠΗΛΙΟ 4 7
ΜΕΘΩΝΗ 03:35 19 μg/m3
ΧΑΝΙΑ 03:40 14 μg/m3
Πατήστε εδώ για να δείτε διαγράμματα συγκέντρωσης σκόνης

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ 5°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 6°C
ΛΥΚΟΧΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6°C
ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 7°C
ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ 7°C
ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ
ΛΙΝΔΟΣ 17°C
ΡΟΔΟΣ 16°C
ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ 16°C
ΚΕΡΚΥΡΑ 15°C
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 15°C
Τα παραπάνω δεδομένα (ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ/ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ) αποτελούν προγνώσεις. Για παρατηρήσεις (realtime) πατήστε εδώ
ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2017 ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01/2017
κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 03/2017 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 02/2017 κλικ για δείτε: ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΗ 01/2017
ΣΑΝ ΣHΜΕΡΑ
2003: Χιονοπτώσεις στην Αττική. 2008: Δυτικοί άνεμοι που ξεπέρασαν τα 110 km/h στο Χ/Κ Καϊμάκτσαλαν.
Τελευταία ενημέρωση προγνώσεων πριν 6 ώρες